Kan man pege på en følelse?

Det er ikke altid nemt at sætte ord på følelser - måske de, der fylder mest og som er velkendte: vrede, glæde og skam. Der er ganske mange følelser og kropslige reaktioner involveret i problemer og i udfordrende kommunikation, men det er ikke altid så nemt at beskrive dem med ord. Nogle fylder ikke så meget i forhold til de, der virkelig fylder. Andre kan være gemt bagved noget andet.

Visuelle materialer gør det meget nemmere at komme tættere på at beskrive følelser og kropslige reaktioner. Hvis kortene bredes ud på bordet, kan man pege og plukke dem ud, som er genkendelige. Man kan også løbe en bunke kort igennem, og dele dem i to: de, der spiller ind - og de, der ikke gør. Bunken kan gøres mindre ad flere omgange, hvor man finder frem til, hvilke der er de vigtigste at have fokus på.

Hvorfor er det vigtigt at kende til de følelser, der er på spil? De rummer vigtige informationer om fx hvad der tæller for fokuspersonen eller om hvilke værdier, der har indflydelse.

Nedenfor er der eksempel på visuelle kort, der viser følelser:

Kort med billeder, som fokuspersonen bruger til at vise, hvordan han har det indeni.


Kort med billeder, som fokuspersonens bruger til at fortælle om, hvilket billede af sig selv, han prøver at opretholde udadtil.

En anden fokusperson finder disse billeder på kropssignaler, hun oplever i de situationer, hun frygter.


Eksemplerne illustrerer noget om, hvordan kortene kan bruges til hurtigere og nemmere at komme tættere på at beskrive følelser og kropslige reaktioner.

Jeg (Ellen) har en meget stor samling af visuelle materialer, og dette er blot eksempler på nogle af de materialer, jeg oftest bruger. I Bedre Kommunikation er brug af visuelle kort og materialer nogle af de mange metoder og tilgange, vi anvender.

Kortene er fra St. Lukes Innovative Ressources, Australien, der har specialiseret sig i udvikling af kort til professionelt brug. De viste hedder hhv. “The Bears” og “Body Signals”.

Hannes kommentar:

Kortene er en stor hjælp til at afdække og nuancere, hvilke følelser man står med. De kan give et godt udgangspunkt for at tale om forskelle mellem de indre følelser og det ydre udtryk som beskrevet.

Når der er uoverensstemmelse mellem den indre følelse og det ydre udtryk, afslører stemmen det overraskende nemt. Er der sprækker i facaden kan det komme til udtryk i pludselige udbrud eller udfald i stemmen. Facaden kan være så stærk at den virker som et forsvar, og det kan eksempelvis høres som på at stemmen lyder presset, skinger, afvisende og irritabel.

Kortene kan også være med til at nuancere den følelse, der er på spil - vrede, irritation, selvbebrejdelse osv. Og det er med til at vise, hvordan stemmen, kroppen og ordvalget reagerer i situationen.

I Bedre Kommunikation arbejder vi med at afdække din stemmes mønstre i kommunikationen. Ved hjælp af de visuelle materialer kan det være mere tilgængeligt at tale om, hvad stemmen egentlig gør, hvad der trigger den, og i hvilke situationer den fungerer bedre.

Med bevidsthed om stemmens mønstre hjælper vi med at implementere nye teknikker, som kan give en bedre balance mellem den indre følelse og stemmens udtryk.

Forrige
Forrige

Er kommunikationstræning også konfliktløsning?

Næste
Næste

For meget skærebrænder i stemmen?