Er kommunikationstræning også konfliktløsning?

Det korte svar er nej, men begge tilgange arbejder naturligvis med interpersonelle relationer og kommunikation. Hvor konfliktløsning ofte fokuserer på en aktuel situation, er kommunikationstræning en mere langsigtet og forebyggende proces, der søger at forbedre kommunikationen og forhindre fremtidige konflikter.

Der kan være mange grunde til at udvikle sin kommunikationsform, og her er tre eksempler, der også viser lidt om det konfliktforebyggende aspekt:

Tilbageholdenhed: Du oplever måske, at det er svært at få sagt det, du virkelig mener, hvilket kan føre til frustration og ærgrelse over ikke få budt ind og bidrage, og samtidig skuffelse over ikke at blive hørt eller set. Selvom dette ikke nødvendigvis skaber en ydre konflikt, kan den indre kamp være belastende. Her kan vi arbejde med træning og teknikker, der hjælper dig med at udtrykke dine tanker og at få selvtillid til at levere input både i dialoger og i større grupper

Misforståelser: Når din intention bliver misforstået, kan det skabe irritation og afstand. Vi hjælper med at skabe klarhed i dit udtryk – både gennem ord, stemme og kropssprog – og vi øver også modtagerperspektivet, så du kan forstå og håndtere modpartens reaktioner. Dette forebygger, at små misforståelser udvikler sig til konflikter.

Kritik af kommunikationsform: Hvis du oplever, at din kommunikationsstil ofte kritiseres – fx at du taler for vredladent eller uklart – kan det skabe frustration og risiko for konflikter. Vi hjælper med at justere din kommunikationsform, så du undgår at skabe utilsigtede spændinger i dine relationer. Uden ændringer kan denne slags udfordringer eskalere til egentlige konflikter.

Disse tre eksempler viser, hvordan kommunikation kan påvirke relationer på arbejdspladsen og i andre sammenhænge. Hvis konflikter allerede er brudt ud, kan konfliktmægling være relevant, men ved at arbejde med kommunikationstræning kan en del konflikter forebygges eller helt undgås.

Hos Bedre Kommunikation kombinerer vi retorik og organisationsforståelse med mange års praksiserfaring for at hjælpe fagfolk med at forbedre deres kommunikation. Vi brænder for at hjælpe fagpersoner og andre med at bedre kommunikation, og har tilsammen et stort repertoire af metoder og tilgange, der kan bidrage til de ønskede ændringer.

Forrige
Forrige

"Det er ikke det, du siger – det er måden, du siger det på!"

Næste
Næste

Kan man pege på en følelse?